2013年6月29日 星期六

小試牛刀

 個多月來貴金屬只佔自己總投資11%,為歷來最低,連我都「半」投降。

六福 (590.HK) 老細在業績發報會上雖然照例話長線睇好金價,但更不忙「提醒」大家兼「封後門」話但短期就算金價跌落千一蚊都唔奇,又話暫時唔理,唔再睇金價啦云云。真係提起都,「眼不見為乾淨」,對金價短期走勢睇得好淡。

) 所有嘅評論都話金價要見$1,100,甚至$1,000以下。

) 據報章引述:
i) 
黃金礦業服務公司(GFMS)研究部負責人表示,由於越來越多負面因素令黃金喪失對投資者的吸引力,預計今年黃金市場可能進入「持續數年的熊市」,
ii) 
大陸豪爽的搶金「大媽」變成小心的「細媽」,
iii) 
專家指每盎斯黃金成本應在1,0001,200美元間浮動,澳洲很多金礦已關門甚至接近破產。

) 紫金 (2899.HK) 跌到比金融海嘯時更oversold !

) 上個禮拜五金價跌穿 $1,200 後白銀價格不但唔跌反而倒升,something is happening

金價是否已見底唔重要,從 risk/reward 嚟睇,依家抵搏吓一個短期反彈。彈完再跌過都唔關我事,因為都 take profit 啦。所以坐言起行,禮拜五收市前買咗D「殘到呀媽都唔認得」嘅香港上市金礦股。如果哩批貨跌超過5% 則止蝕認輸 ((因為 oversold 後可以更 oversold 兼再 oversold,所以必須訂止蝕位),但相反如果升則 upside 可以有成 20-50%,抵搏
依家貴金屬佔總投資17%

更正: 係紫金 (2899.HK) 比金融海嘯時更oversold,招金(1818.HK) 仲未

* 哩篇嘢原本於六月廿九日响 yahoo 個 blog ( 如何在這黄金超級大牛市,或其它牛市中賺取最大利潤... Bet BIG, sit tight and ride the tide!) 發佈咗,但後來唔知點解改動過D內容後竟然 re-post 唔到,搞咗成個幾月都搞唔掂 !最後决定唔再同佢糾纏,把心一橫,離開寫咗近三年嘅地方,一於轉場。於八月十七日在 blogger,com 重新開張*

**依家終於知道點解當日 yahoo 個blog 咁多問題,問佢又唔回應,原來佢哋决定唔玩。响依家 facbook 當道嘅社會,blog 已經冇乜人理,情况同黄金一樣,it's dying...**

沒有留言:

張貼留言