2013年3月3日 星期日

冇人性

Monthly Price Performances  (每月價格表現) 2013
 GLDSLVPPLTGDXGDXJFNVSLW1818.HK 2800.HK
YTD(5.9%)(6.0%)2.1% (20.0%)(21.1%)(17.9%)(12.0%)(17.2%) 1.5%
           
Feb(5.1%)(9.5%)(5.7%)(10.1%)(16.2%)(9.7%)(9.2%)(12.5%) (3.1%)
Jan(0.5%)3.6% 8.9% (10.3%)(4.5%)(6.5%)(3.4%)(3.5%) 4.8%
(截至2013年3月1日)

價值投資者或基本分析派,認為價格下跌才是買貨良機,背後嘅邏輯係 deduction (推論法) --- 投資者心中對目標資產的價值已心中有數,或認定目標資產必有其價值,如遇上目標資產的價格暴跌並低於其內在價值,則可推斷出市價應該為錯價,所以要買貨,等待市價回歸正常。至於AG在升破阻力位後兼有大成交量配合下立即買貨,或在大成交量時創新高後買貨等交易手法,其背後嘅邏輯係 induction (歸納法) --- 價格升證明買方力量比賣方強,沽極都唔跌反而再升,證明買方增長力比賣方增長力更強,由此證明(即無須推斷)買方比賣方進取,所以要企响買方果邊,反之亦然。

但其實兩種方法在運用時亦有相同之處,尤期在極端的市况時,根本只係同一招,即經紀M所謂:要違反人性!資產價格暴跌時,必然人心惶惶,大家都怕買入後再跌 所以唔敢買,此時價值投資者必須違反人性嘅恐懼,大膽買入;另一極端情况,在大成交量配合下,資產價格升破阻力位或創新高時,一般人初時必然怕摸頂或怕貴唔敢買,經紀M則話應違反人性嘅恐懼,大膽追貨。

當然,冇人可以永遠只於最靚價位買貨,買貨後價格唔升什至下跌實在平常不過,千祈唔好因怕悶而坐唔定,或怕輸而坐唔穩,自己投降或俾人震走都唔抵啦!但我好多時都會犯哩個錯。

金銀價是否已經跌到超殘呢?我唔太肯定,但我覺得金銀礦務股票就真係跌到超殘,簡直不碪入目,所以基本分析派嘅我於二月已加碼買入金銀礦務股票,人棄我取。貴金屬已佔總投資組合資產一半。另一方面,雖然二月股市不濟,但亦唔係冇向上破位/創新高之股票,所以屬向上突破加成交派嘅另一個我向AG學習,將另一半資金備用於向上突破之股票,人哋畏高我唔怕。一於雙管齊下,大殺四方。

金價由千九跌到落依家一千五百幾,其實只係跌咗18%左右,唔算叫跌得好過份,好多股票兩,三日都唔只跌咁少啦。就算大籃籌股價調整(唔係股災,只係調整),個零月都可以唔見兩成。但金價調整拖成年幾,兩年都未完,雖然跌咗都唔夠兩成,但已經另好多黄金投資者怨聲載道,幾近放棄,因為實在拖太耐,大家冇咁有耐性。

Marc Faber 在訪問中被問到點睇今次金價調整,佢話:「I would say only people that are overexposed to gold hate this setback」。但何謂overexposed 呢?大家都話貴金屬應佔投價組合中5~10%,咁係唔係拃多過10%就係 overexposed?當隻嘢跌,就可能1%都係oversxposed;當隻嘢升,就99%都一定係underexposed。

沒有留言:

張貼留言