2011年10月12日 星期三

Core Position

所謂物極必反,我懷疑巳經冇人再關心嘅香港金礦股近日嚟個絕地反彈:

股價表現
 價格本月至今本年至今
SPDR 金ETF (2840)1,2723.1% 18.9%
價值黃金ETF (3081)41.82.6% 18.6%
招金 (1818)15.116.2% (5.0%)
紫金 (2899)2.9528.8% (38.6%)
中國黄金國際 (2099)24.112.1% (42.6%)
靈寶黄金 (3330)3.515.4% (48.8%)
(截至2011年十月十二日)

究竟跌完未 ga?以招金 (1818)為例, 金融海嘯時跌咗九成先見底啝,今次會唔會又一樣 ga?咁咪有排先跌完?但係如果已經見咗底,但D貨又俾人震走咗,咁追唔追呀?

雖然西方永遠有一批黄金啦啦隊長期擴奮咁話金銀好快創新高啦,好快創新高啦。但觀乎金價走勢所受嘅破壞 (銀價更加唔駛講,走勢係 lower low,極差!),任何清醒嘅人都好難想像金銀價短期內可以重拾升軌,反而再跌己經係預咗。唯一嘅好消息係當金銀價再創新低,都唔會另任何人驚奇,或嚇親任何人,因為冇人有期望,所以冇人會失望。

近日揾番本 2005年嘅交易記事簿,原來當年年初嘅時候一樣輸得好慘,金價由 2004年十二月跌到 2005年二月見底,跌足兩個月,一共跌咗11%。當年我寫低咗句咁嘅嘢 "Maybe this gold bull market has finally come to an end!"。當時金價係$413蚊一安士!每一次大調整都總會另人覺得個牛市"終於" 都完啦。我都已經唔記得咗05年初金市下跌嘅原因,唔記得就證明當年所謂嘅原因係D似時而非嘅無聊理由,但無聊理由放响當時嘅環境就會另人覺得係世界末日嘅鐵證。唔得人驚係震唔走D weak hands 嘅...

點樣响死坐同風險管理之間攞個平衡呢?買得少就可以當睇唔到,但成份身家押落去又好難當睇唔到 wor。每一次大調整,technical analysis 一定顯示金價走勢極差,不斷創 lower low,乜支持位都破曬,跌入無底深潭云云。而事實上又真係會跌完再跌嘅 wor,當跌到你食不知味,瞓又瞓得唔好,終日憂心仲仲,成日諗住萬一睇錯咪死,容乜易臨老過唔到世??...最後决定:唉!都係斬咗佢保住份老本先啦,留得青山在,那怕冇柴燒.... 但經驗話俾我知,往往响斬完之後,唔知幾時就突然會發覺:吓!乜完來見咗底 ga 喇?點解我冇貨嘅?

明知金銀價長遠前景係光明嘅,但眼前嘅情况就另人避之則吉。Greed and Fear...又想發達又怕輸!人之常情也。磨滅投資者意志,此乃牛市調整之必然現象。驚未跌完,怕會輸得太多所以走去斬倉?斬還斬,但死都要拃住個 core position,最多咪捱多半年,千祈唔好清倉。如果認為黄金牛市未完,除非係世外高人可以响低位全數補回D貨,否則依家清倉,一件不留或留得太少嘅結果只有兩個,一係就將來高位追貨,得不償失;一係就唔肯高位追貨,永遠都上唔番車!


後記:上星期一 (3 Oct) 有人响 FT 寫咗篇嘢 " Gold bugs beware - the buble will burst",篇嘢當然就係無謂啦。不過最得意係由 Pierre Lassonde 寫嘅反駁回應極速咁三日後响星期四零晨三點响 FT 登出。果然係大丈夫責無旁貸,見到世風日下,妖言當道,就立即侹身而出,斬妖除魔!

沒有留言:

張貼留言